Roma project Belgrado, Servië II

Er zijn kleren, luiers, speelgoed, snoepgoed, fruit en andere spullen gebracht naar de 2 Roma gezinnen (familie Mitrovic en Sabanovic) in Servië. Hoewel er pakketjes gemaakt waren met geslacht en leeftijd erop verliep de verdeling kennelijk niet vlekkeloos. De familie heeft na ons vertrek ruzie gekregen over de verdeling en men vroeg of onze Servische steun en toeverlaat Aleksander, op de foto met baard, de spullen kon herverdelen. De families hadden de spullen weer netjes in een koffer gedaan totdat ze herverdeeld konden worden. Dat betekende wel dat de kinderen nog steeds in t-shirt en op blote voeten rondliepen in december, terwijl de volwassenen op schoenen liepen. Aleksander gaat over een paar dagen terug en heeft uitgesproken dat hij verwacht dat ze dan een oplossing bedacht hebben. Hij zal hen ondersteunen bij de verdeling wanneer ze hier niet uitkomen.

Kleding is voorlopig niet meer nodig. De focus ligt nu op WATER. Wat is het geval? De familie wil dat de kinderen naar school gaan. Dat is best bijzonder en het komt niet zoveel voor binnen Servische Roma kringen. De regering betaalt en ook Roma kinderen zijn welkom op school. Er geldt echter één voorwaarde. Ze moeten schoon zijn. Dit betekent dat ze nu maar af en toe naar school gaan. Er is namelijk onvoldoende water beschikbaar. De families zijn afhankelijk van een kerkje in de buurt waar ze flessen voor drinkwater mogen vullen. We bekijken de mogelijkheid om een watertank te laten installeren. Omdat ze op een stukje grond wonen waar ze eigenlijk niet op mogen wonen is een waterput boren geen optie.
Via contacten bij de gemeente proberen we de gezinnen tevens te laten huisvesten in een containerproject voor Roma gezinnen. De lijst is echter lang en niet naar urgentie ingedeeld. Daar proberen we verandering in te brengen, maar dat kan evengoed lang duren. In dat geval is er ook watervoorziening.

Tot die tijd zamelen we geld in om:
-de grote watertank te realiseren.
-structureel wasmiddel en verzorgingsproducten aan te kunnen schaffen.
-tapijten en bank te kunnen kopen.
-bouwmateriaal zoals isolatie aan te kunnen schaffen.
-één van de kinderen heeft een verstandelijke beperking met ernstige gedragsproblemen a.g.v. microcefalie. Er is nu niet genoeg
geld voor behandeling. De familie geeft hem ‘medicatie’, vrij naar inzicht en beschikbaarheid van geld. Middel en dosering zijn hen onbekend.

Er zal op korte termijn een Paypal button op de site verschijnen waarmee donaties gedaan kunnen worden die volledig transparant besteed worden. Ook gaan we verschillende inzamelingsacties organiseren met de deelnemers van Virtus The Works.

Foto’s: KLIK HIER VOOR HET ALBUM!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *